Regionledningens besparingsförslag blir särskilt utmanande när de står i strid mot högtidligt presenterade målbilder. Region Västernorrland genomför det man kallar ”God och nära vård”. Den påstås vara utformat för den när det gäller vårdbehov helt dominerande gruppen gamla och multisjuka. De ska få ”god och jämlik vård som individen kan vara trygg med”.
Men redan nu placeras allt fler gamla och multisjuka på avdelningar, där de tränger undan andra patienter och skapar överbeläggningar med sängar i korridorerna. Det förvärras av de planerade neddragningarna av antalet vårdplatser.
Att då lägga ner akutgeriatriken gör saken ännu värre. I stället för vård utifrån en helhetssyn blir resultatet att utspridda multisjuka patienter behandlas för en av de sjukdomar de har – och vilken det blir beror på var patienten råkar hamna.
För olika yrkesgrupper från läkare till undersköterskor finns många specialiseringar. En del handlar om fokusering på enskilda problem som en 27 åring som brutit benet. Andra gäller mer komplexa åkommor som ryggbesvär. Men för geriatrik handlar det om att ha en helhetssyn över många olika typer av tillstånd. Geriatriker kan inte arbeta med enkla rutiner och regler. Det finns inga färdiga recept.
Men makthavarna bakom förslaget om att lägga ner akutgeriatriken och att sprida ut dess patienter på diverse andra avdelningar tycks inte ens se geriatriken som en egen specialitet. Man saknar kunskaper om eller intresse för den åldrande befolkningens behov.
Pia Lundin
Sjukvårdspartiet. Oppositionsråd
#Specialistsjuksköterska
Isabelle Tejbo
Sjukvårdspartiet ,ersättare i Hälso- och sjukvårdsnämnden
#Undersköterska