Motion: Utveckla vårdformen Barnmorska hela vägen – för kvinnor i Ådalens upptagningsområde

Motion (SJVPtill Regionfullmäktige – Utveckla vårdformen ”Barnmorska hela vägen” – för kvinnor i Ådalens upptagningsområde 2019-09-25

Projektet ”Barnmorska hela vägen” är ett samarbetsprojekt mellan primär- och specialistvård som gäller för gravida kvinnor i Ådalens upptagningsområde. Tanken med projektet är att mödrahälso- och förlossningsvården tillsammans som ett team utvecklar ett nytt sätt att arbeta. En bärande tanke är att hitta en arbetsmodell som ger ökad trygghet och stöd för blivande mammor i glesbygd.

”Caseload-modellen”, som projektet bygger på, innebär att en barnmorska har huvudansvaret för all vård under graviditeten, medverkar och stödjer vid förlossningen (som sker i Sundsvall eller Örnsköldsvik) samt slutligen tar hand om eftervården av mor och barn. Målet är att de blivande föräldrarna så långt som möjligt får möta samma barnmorska.

I en reportageserie i Allehanda den 29 december 2018 intervjuade tidningen åtta mammor och personal om projektet ”Barnmorska hela vägen”. I reportagen kunde man konstatera att projektet inte har uppnått den kontinuitet som eftersträvats. Det ligger i linje med andra källors uppgifter som visar att kontinuitet uppfylls till mindre än 50 procent. (1)

Personalen har vittnat om oro och stress bland de blivande mammorna, framför allt hos omföderskor. De löper risk att få en väldigt snabb förlossning.

En bedömning görs numera. Den går ut på att ta ställning till möjligheten att (egentligen medicinskt omotiverat) sätta igång förlossningar med läkemedel i förtid, istället för att låta naturen ha sin gång. Bakgrunden till bedömningen som görs, är mammornas oro för den långa resvägen. (1)

Idag har barnmorskorna beredskap 07:00- 23:00 alla dagar i veckan, för att delta vid förlossningar på ett annat sjukhus. Barnmorskorna framför missnöje och en stor frustation över att denna arbetstid inte används optimalt och att de långa resorna påverkar arbetsmiljön på ett påtagligt negativt sätt. I samtal med de berörda barnmorskorna så framkommer det att hälften av arbetstiden går åt till resor! Detta påverkar naturligtvis också möjligheten att rekrytera personal negativt. (1)

Sjukvårdspartiet vill att nuvarande projekt ”Barnmorska hela vägen” förändras och utvecklas. Detta ska ske genom att ytterligare öka samverkan mellan projektet och mödrahälsovården.

Vi vill:

  • Att tillgängligheten för förlossnings- och mödravård ska öka under måndag 07:00 – fredag 17:00. Ett fast team i Sollefteå tar under denna tid hand om alla kvinnor i Ådalen under och efter graviditet. Omföderskor med tidigare normal förlossning och friska graviditeter erbjuds att föda i Sollefteå, under trygg och säker form.
  • Den nuvarande bemanningen på 4,0 plus 1,0 tjänster bibehålls (4,0 från projektet och I ,0 från Mödravårdscentralen).
  • Förstföderskor och tidigare komplicerade omföderskor tas om hand under och efter graviditet, men f’ar åka till Sundsvall eller Örnsköldsvik inför förlossning.

Bieffekt:

Vi tror att en ny vårdform med ett fast team på plats skulle öka attraktionskraften när det gäller rekrytering. Den personal som finns på plats skulle använda sin tid på ett bättre sätt, vilket medför vinster för alla. Vårdformen skulle avlasta Sundsvall och Örnsköldsviks sjukhus – som dessutom har bemanningsproblem. Vårdformen skulle också möjliggöra kvällsmottagning.

Vi i Sjukvårdspartiet gick till val på tre fullvärdiga akutsjukhus med akutkirurgi, akut ortopedi, kvinnosjukvård och BB i länet. Att vidareutveckla och förändra vårdformen ”Barnmorska hela vägen” är en bit på vägen för att åstadkomma Sjukvårdspartiets målsättning, till en låg kostnad och ett högre resursutnyttjande än nuvarande vårdform.

Vi föreslår: 

Att tillgängligheten för förlossnings- och mödravård ska öka under måndag 07:00 – fredag 17:00 i Ådalen. Ett fast team i Sollefteå tar under denna tid hand om alla kvinnor under och efter graviditet i området. Omföderskor med tidigare normal förlossning och friska graviditeter erbjuds att föda i Sollefteå, under trygg och säker form.

Pia Lundin (SJVP)

(1) Referens: Barnmorska hela vägen Halvtidsrapport | Ingegerd Hildingsson

Yttrande över motion

Yttrande över motion från Pia Lundin (SJVP); Utveckla vårdformen ”Barnmorska hela vägen” – för kvinnor i Ådalens upptagningsområde

Motionären föreslår:

Att tillgängligheten för förlossnings- och mödravård ska öka under måndag 07:00 – fredag 17:00 i Ådalen. Ett fast team i Sollefteå tar under denna tid hand om alla kvinnor under och efter graviditet i området. Omföderskor med tidigare normal förlossning och friska graviditeter erbjuds att föda i Sollefteå, under trygg och säker form.

Region Västernorrland har som mål att erbjuda alla blivande mödrar en bra och tillgänglig mödravård som skapar trygghet inför förlossning för alla. Länsverksamhet Kvinnosjukvården arbetar med att säkerställa att de lärdomar man gjort i projektet ”Barnmorska hela vägen” nu tas till vara och införlivas i daglig verksamhet i hela länet. Det gäller bland annat att de polikliniska kontrollerna inför förlossningen skulle kunna erbjudas den blivande modern på plats i Sollefteå, till exempel bedömning av minskade fosterrörelser, CTG, bedömning av vattenavgång samt vilken fas förlossningen är i, under dag- och kvällstid samtliga vardagar samt vissa dagtider under helg. Även eftervården skulle kunna erbjudas på plats i Sollefteå, så att patienter inte behöver kvarstanna för till exempel provtagning på annan ort.

Länsverksamhet Kvinnosjukvårdens enhet vid sjukhuset i Sollefteå har tagit fram förslag för att fortsätta utveckla mödravården och dessa förslag kommer att hanteras politiskt i den omfattning som krävs.

Motionären föreslår även att man måndag 07.00 – fredag 17.00 skulle erbjuda omföderskor möjlighet att föda vid sjukhuset i Sollefteå, under trygg och säker form. Förslaget blir svårt att realisera då en förlossning inte kan tidsbegränsas. Det gäller både hur man i sådana fall ska hantera sista intag samt hur man ska hantera övertid, inte bara för barnmorska utan även obstetriker. Riskerna för patientsäkerheten är då stora och inte försvarbara. Dessutom finns det risk att det skapas en i längden ohållbar arbetsmiljö.

Att förslaget enbart ska omfatta omföderskor, vilket idag är ungefär halva patientgruppen, innebär svårigheter att förklara för målgruppen vilka som är välkomna. Att det finns blivande mödrar som kanske skulle bli avvisade, på grund av att de kommer vid en tidpunkt när enheten inte är öppen, eller på grund av att de inte hör till den patientgrupp som kan få vård vid enheten, är en patientsäkerhetsrisk. Ytterligare en risk är att komplicerade förlossningar som ändå kan förekomma kräver att man har tillgång till ett tränat team med bland annat anestesikompetens och barnläkare.

Sammantaget betyder det att motionärens önskemål inte kan tillgodoses.

Förslag till beslut 

Regionfullmäktige föreslås besluta att avslå motionen

Yrkande på och underlag för återremiss

Vi yrkar på återremiss och en fördjupad utredning av motionen ”Utveckla vårdformen Barnmorska hela vägen för kvinnor i Ådalens upptagningsområde”.

Regionfullmäktige har fått ett underlag märkt som ett tjänstemannayttrande men som i själva verket har handlagts av politiker. Detta strider mot vedertagen praxis. En motion skall ges en saklig och opartisk tjänstemannautredning och inte enbart en politisk bedömning.

Handläggarens yttrande avslöjar bristande insikter i den logistik och de sammanhang som vårt förslag berör inom kvinnosjukvård och förlossningsverksamhet i Sollefteå. Därför yrkar vi på återremiss och en fördjupad, kompetent och oberoende tjänstemannautredning.

Argumentation

Den politiska handläggaren tar fram följande argument som orsaker till yrkandet på avslag på motionen.

  • ”Att förslaget enbart skall omfatta omföderskor, vilket idag är ungefär halva patientgruppen, innebär svårigheter att förklara för målgruppen vilka som är välkomna. Att det finns blivande mödrar som kanske skulle bli avvisade, pga. av att de kommer vid en tidpunkt när enheten inte är öppen, eller pga. att de inte tillhör den patientgrupp som kan få vård vid enheten, är en patientsäkerhetsrisk.” Länsverksamhetschefen för Kvinnosjukvården lägger enligt svaret på motionen ett förslag där alla blivande mödrar skall erbjudas polikliniska kontroller på plats i Sollefteå under graviditet, inför förlossning och under eftervård. Detta är i paritet med vår motion och innebär att alla blivande mödrar kommer att göra en mängd polikliniska besök vilket medför att de haft en långvarig kommunikation med barnmorskor och läkare. Några missförstånd eller patientrisker av detta slag kan därför knappast uppkomma. Patienterna blir nämligen bättre informerade än hittills. Vårt förslag innebär dessutom en ökad tillgänglighet för blivande mödrar.
  • Handläggaren befarar svårigheter att hantera sista intag. Med bra rutiner som är implementerade inom kvinnosjukvården kan det inte vara någon större svårighet att hantera detta än något annat. Exempelvis så är Barnavdelningen öppen måndag till fredag sedan många år tillbaka och det har fungerat utan problem.Handläggaren ser svårigheter med att hantera övertid. Den eventuella övertiden kan inte vara svårare att hantera än all annan övertid. Det föreslagna arbetssättet i motionen skulle dessutom sannolikt medföra minskad övertid inom den hårt belastade förlossningen i Sundsvall där övertiden är mycket stor.
  • Handläggaren uttrycker oro för arbetsmiljön för obstetriker och barnmorskor. När de gäller arbetsmiljön så har båda dessa yrkeskategorier i både tal och skrift utryckt önskemål om att få öppna förlossning på det föreslagna sättet. Arbetsmiljön blir mycket bättre om professionen får använda sina kompetenser och detta är rekryteringsbefrämjande. Det är betydligt sämre för arbetsmiljön om det saknas kontinuitet på läkarsidan. Barnmorskorna är beroende av läkarkontakt och kontinuitet i denna är mycket viktig för arbetsmiljön och patientsäkerheten.
  • Handläggaren är orolig för att det saknas kompetens vid komplikationer. Det finns alltid en risk för komplicerade förlossningar. Dessutom är möjligheten att ta hand om för tidigt födda barn begränsad i länet. Därför kommer barn och blivande mödrar även i fortsättningen att behöva skickas utanför länet. När det gäller tillgång på barnläkare och anestesiolog så finns det i Sollefteå tillgång till dessa yrkesgrupper dygnet runt alla veckans dagar. En beredskap för ej önskvärda situationer måste alltid finnas inom alla vårdens områden.
  • Övriga synpunkter på kvinnosjukvården som är värda att beakta: Med tanke på tillgången på obstetriker så innebär vårt förslag en rekryteringsbefrämjande åtgärd i Sollefteå. Att rekrytera denna yrkesgrupp är absolut nödvändigt, inte bara för mödrahälsovården utan även för gynekologin. Varje blivande mamma har 14 kontakter med barnmorska och läkare i okomplicerade fall under och efter en graviditet. Med ca 350 förlossningar blir det runt 5 000 besök – plus de ca 3 500 besök som på ett år görs hos gynekolog. En stor verksamhet som inte ryms inom verksamheterna i Sundsvall och Örnsköldsvik. För att detta skall fungera behövs helst ordinarie gynekologer med tanke på kontinuitet och barnmorskornas arbetsmiljö. Att inte erbjuda gynekologer och obstetriker ett arbete som medför att de kan använda sin kompetens mer än vid mottagningsbesök och att ta bort både förlossning och den operativa verksamheten från deras arbetsdag gör det mycket svårt att rekrytera.

Pia Lundin (SJVP)