Motion: Inför SMS livräddare även i Region Västernorrland
Motion (SJVP) till Regionfullmäktige – Inför SMS livräddare även i Region Västernorrland 2023-06-19
SMS–systemet med livräddare finns nu i tolv av Sveriges 21 regioner. Senast har Region Norrbotten och Region Jämtland–Härjedalen anslutit sig.
Systemet fungerar så att när SOS Alarm får ett larm om misstänkt hjärtstopp så larmas samtidigt med ambulans frivilliga livräddare till platsen. Larmet kommer till Sms–livräddarna via en app som visar vägen både till den som fått hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare.
Systemet drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB.
Vid hjärtstopp är tiden till hjärt–lungräddning eller defibrillering helt avgörande för överlevnad och med hjälp av frivilliga Sms–livräddare kan räddningsinsatsen påbörjas tidigare i väntan på ambulans. Enbart i region Stockholm gick det förra året genom Sms–systemet ut 1 230 larm till frivilliga livräddare och i 47 procent av fallen kom någon av dem fram före ambulansen till den som drabbats av hjärtstopp.
Resultaten av flera undersökningar (Läkartidningen.se. 2015,112: DLMA; 27-28/2015; 2015-07-02) visar att behandling med HLR före ambulansens ankomst är associerad med en mer än fördubblad chans till överlevnad. Denna association är oberoende av ålder, kön, plats, underliggande orsak till hjärtstoppet, EKG–mönster och tidsperiod.
En anslutning till SMS–livräddare borde, med tanke på de långa avstånden i vårt län, vara speciellt angelägen i Västernorrland.
Dirigerings- och prioriteringsavtal finns redan mellan regionen och SOS. Det som behövs är ett enbart ett hängavtal till det befintliga avtalet. Därefter installeras ett system hos SOS som gör att de kommer i kontakt med de personer som registrerat sig som livräddare.
Jag yrkar att regionfullmäktige beslutar:
Att Region Västernorrland skyndsamt inrättar SMS–livräddarsystemet i länet
Pia Lundin (SJVP), Ledamot i Regionfullmäktige
Yttrande över motion 240221
Yttrande över motion från Pia Lundin (SJVP) – Inför SMS livräddare även i Region Västernorrland
Förslag till beslut
att avslå motionen
Bakgrund
Motionären vill att regionen inför systemet med SMS-livräddare i Region Västernorrland. Mot bakgrund av detta föreslår motionären regionfullmäktige besluta
att Region Västernorrland skyndsamt inrättar SMS-livräddarsystemet i länet.
Förvaltningens bedömning
Införandet av nya tekniska lösningar inom hälso- och sjukvården måste alltid utgå från evidens och beprövad erfarenhet. Systemet med SMS-livräddare kan vid en första anblick ses som ett enkelt och effektivt sätt att minska responstider kring hjärtstoppslarm. Men det finns ett flertal obesvarade frågor kring om systemet verkligen bidrar till en högre överlevnad.
Det finns i dagsläget en brist på randomiserade studier, som tydligt visar att Region Västernorrland skulle ha nytta av systemet. Därtill medför en anslutning inte helt obetydliga kostnader för tjänsten. Förvaltningens bedömning är att den forskning som används i grunden visar att tid till defibrillering och tid till HLR påverkar överlevnaden. Men studier har svårt att bevisa en effekt på överlevnaden bland annat eftersom baslinjen i jämförande studier är för hög. Med andra ord och enklare uttryckt: det finns en utbredd grundkompetens när det gäller HLR i Sverige, det tjänsten eventuellt tillför påverkar i alltför begränsad utsträckning för att uppnå signifikanta resultat.
För att förkorta tiden till defibrillering och tid till HLR har regionen och kommunernas räddningstjänster upprättat så kallade IVPA-avtal (I Väntan På Ambulans) vilket är en samverkan kring akuta larm, såsom hjärtstoppslarm. Detta är en väl inarbetad samverkan där räddningstjänstens personal genomgått en av regionen framtagen och därmed kvalitetssäkrad utbildning. Det kan tilläggas att räddningstjänstens verksamhet har en mycket god täckning i länet med inte mindre än 32 IVPA-stationer i länet. Arbete pågår på central nivå kring att initiera samverkan vid hjärtstopp, även med polismyndigheten.
I tjänsten SMS-livräddare ingår endast den tekniska lösningen. Det är därmed ingen helhetslösning. Det är exempelvis mycket tydligt i avtalet att SOS Alarm, som är avtalets leverantör, inte tar något ansvar för att livräddare inte råkar skickas till farlig situation, avvikelsehantering, uppföljning, information och utbildning till invånare. De livräddare som efter larm har behov att bearbeta sin upplevelse ombeds kontakta regionens samordnare. Detta ställer krav på tjänsten förenas med ett administrativt tjänsteutrymme, vilket måste beaktas i prisbilden.
Sammantaget finns alltjämt begränsat med evidens för att SMS-livräddarlösningen verkligen bidrar till en högre överlevnad. I nuläget bedöms det väl fungerande systemet med IVPA som en effektiv, väl beprövad och inarbetad bas att bygga vidare på.