Eftersom arbetet som regionråd kan verka lite abstrakt för alla som tittar in utifrån så har jag länge tänkt att jag ska återuppta min dagbok. Jag vill att alla som är intresserade ska kunna följa det som händer för mig under dagarna och vilka reflektioner jag gör utifrån det.

Veckan som varit har verkligen varit en prövning. Efter Regionfullmäktige förra veckan drabbades många av oss av förkylningar och Covid – och jag var inte ett undantag. Trots allt lyckades vi få ihop tre stycken till Hälso- och sjukvårdsnämnden, där jag själv deltog tack vare negativa Covid-test, Alvedon och hostmedicin. En ny resurs och ledamot gjorde som gjorde oss sällskap på sitt första sammanträde var Tariq Saleh – det är mycket värdefullt att vi har honom med oss! Han kommer att tillföra vår grupp mycket ny kunskap när det gäller tandvård 😊

Lite information från senaste Hälso- och sjukvårdsnämnden:

Avvikelsehantering och händelseanalyser
Vi i oppositionen har under de senaste sex åren påpekat vikten av att utreda avvikelser inom vården, alltså händelser där det gått fel. Tanken med detta är att vi ska kunna lära av tidigare misstag och förhoppningsvis undvika att göra just det misstaget igen. Just nu finns det 182 ouppklarade avvikelser, vilket motsvarar nästan två års inflöde. Att dessa inte hanterats är ett stort problem för patientsäkerheten. Frustrationen hos personalen är påtaglig – de känner att det inte finns någon mening att rapportera avvikelser om inget händer. Nu har majoriteten (Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet), med hjälp av IVO, beslutat att avskriva de här avvikelserna. Det är fullständigt ofattbart att de kan göra detta eftersom det innebär att ärendena avskrivs utan utredning. Chansen att förstå varför händelserna inträffade och identifiera riskfaktorer går förlorad, vilket äventyrar säkerheten för framtiden. Vi krävde att förvaltningen tar sitt ansvar och skapar resurser för att utreda avvikelserna seriöst och systematiskt. Ett flexibelt utredningssätt behövs – allvarliga problem måste analyseras noga medan mindre kritiska kan hanteras snabbare. Tyvärr röstade majoriteten ner vårt förslag.

Verksamhetsplanen
Majoriteten klubbade även igenom verksamhetsplanen. Vi reserverade oss mot beslutet då den nya ordningen innebär att den övergripande verksamhetsplanen läggs samman med en detaljerad ekonomisk plan. Vi tycker att det är ett märkligt sätt att hantera ekonomiska frågor och att mycket redan verkar vara förutbestämt, bland annat en planerad besparing på 175 miljoner kronor.

Mammografivagnar
Som många av er vet har majoriteten beslutat att ta bort den södra mammografivagnen i Ånge och den som flyttas runt i Ångermanland kommer nu bara att stå vid Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus. Detta innebär längre resor för tusentals kvinnor. Förvaltningens lösning är att ge möjlighet att boka om tider för att underlätta för kvinnorna, men vi tycker att hela förslaget är fel. Besparingen på 1,7 miljoner kan komma att kosta mer i form av senare upptäckt av bröstcancer och det lidande som medföljer.


… och så blev det några intervjuer i veckan:

Tidningen Ångermanland

Det sker nu en satsning på hälsocentralerna i Sollefteå och Kramfors. De får totalt 60 miljoner kronor under fyra år – vilket verkligen behövs. Men det låter nog som mer än vad det egentligen är, när man betänker att hyrkostnaderna för läkare i Sollefteå var nästan 17 miljoner kronor under 2023.

Och mer upprörd blir man när det framkommer att en läkare, som önskade en fullt relevant löneförhöjning för ett utökat ansvarsområde, inte kunde få det. Personen har nu fått ett nytt arbete via ett bemanningsföretag.

Läkartidningen

Ernst & Youngs strukturutredning har mött stark kritik. Det är svårt att hitta en utredning som innehåller fler borttappade vårddygn och oklarheter kring kostnader. Viktiga aspekter saknas, som kostnader för vård vid andra sjukhus. Ernst & Young utgår från att det bara är Sollefteå sjukhus som har hyrpersonal, men hyrkostnaderna för sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus var 273 miljoner kronor under 2023.

Frågan kvarstår: var finns lokaler och utrymmen för operationer? Ska man bygga om eller utföra operationer på helger? Det kostar mycket det också. Sundsvall har i och för sig utrymme för fler operationer, men med tanke på att det saknas så mycket personal både på de ortopediska och kirurgiska vårdavdelningarna, verkar det knappast vara en realistisk lösning.

Som vanligt ska patienter flyttas, vilket är förskräckligt för de som bor i västra Ångermanland. Men det är lika eländigt för de andra sjukhusen som får ta hand om dessa patienter utan att få de resurser som krävs för att göra det.

Vi kommer fortsätta att arbeta hårt för en bättre, säkrare och tillgänglig vård för alla! 💪


Pia Lundin

Regionråd i opposition